Lidt om udfordringer og oplevelser
Svæveflyvning er en fantastisk sport, der både giver spændende udfordringer og store oplevelser. Et svævefly svæver på de opadgående vinde - kaldet termik - som solens opvarmning af jorden giver. Disse opvinde gør det muligt for svæveflyet at flyve i mange timer, opnå højder på op til 3 km. og tilbagelægge distancer på flere hundrede kilometer.
Svæveflyvning dyrkes af flere tusinde danskere. Men trods det store antal, ser og hører man normalt ikke ret meget til svæveflyene, når de lydløst bevæger sig omkring i stor højde under de drivende sommerskyer.
Er det farligt?
Svæveflyvning er bestemt ikke en farlig sport for vovehalse, men der er naturligvis altid en risiko ved at flyve, ligesom det er tilfældet med meget andet som f.eks. at køre bil. Focus på sikkerheden er derfor grundpillen i svæveflyvesporten.
Der ligger således en meget grundig uddannelse bag, før en pilot får lov at flyve alene. Foruden en grundig flyvemæssig uddannelse får svæveflyvepiloter også en grundig teoretisk uddannelse omfattende blandt andet lufttrafikregler og radiokommunikation, der gør dem i stand til at færdes sikkert i det komplicerede trafiksystem, som luftrummet over Danmark udgøres af.
På materielsiden er flyene underkastet et særdeles grundigt kontrolsystem inkluderende årlige hovedeftersyn, hvor flyet bliver skilt fuldstændigt ad, daglige syn, hvor hele flyet kontrolleres af en pilot, og endelig et før start check, hvor piloten i cockpittet checker alle flyets systemer efter checkliste.